בניית אתר - מערכות ניהול תוכן קוד פתוח

תוכן [ הסתר ]

אחד החלקים המפחידים ביותר עבור מי שמעוניין להיכנס לנושא השיווק באינטרנט הוא כיצד לבצע בניית אתר בצורה שלא תגרור אחריה הוצאות אדירות ומפחי נפש. מסיבה זו החלטתי להתמקד באתר זה בנושא בניית אתר באמצעות מערכות ניהול תוכן בשיטת קוד פתוח בלבד.

מהי מערכת קוד פתוח?

מערכת קוד פתוח היא למעשה תוכנה המופצת בצורתה המקורית, כלומר כאשר הקוד שלה פתוח, נגיש וזמין לכל מי שמעוניין לבצע בקוד שינויים בכדי להתאים את המערכת לצרכיו. בנוסף, מערכות קוד פתוח מופצות בדרך כלל כאשר למשתמש מוענקות זכויות שימוש במערכת ללא תשלום, מה שהופך את השימוש במערכות קוד פתוח לזול מאד. רישיון קוד פתוח (GNU) מאפשר למשתמש להפיץ את התוכנות ללא הגבלה ולעשות בהן שימוש ככל העולה על רוחו בלי צורך לקבל אישור או לשלם זכויות יוצרים.

הפיתוח של מערכות קוד פתוח נעשה בדרך כלל בצורה שיתופית וציבורית, ומתכנתים רבים תורמים את חלקם לפיתוח המערכת.

מהי מערכת ניהול תוכן (CMS)?

מערכת ניהול תוכן (content management system או כפי שהיא מוכרת יותר בראשי התיבות CMS) הן מערכות תוכנה המאפשרות יצירת וניהול תוכן באתר ללא צורך בידע מוקדם בתכנות. רוב מערכות ניהול התוכן משתמשות במסד נתונים (Database) בכדי לאחסן את התוכן והמידע המשמש לפעילות האתר.

מערכת ניהול תוכן נועדה לאפשר בניית אתר תוך חלוקה בין העיצוב של האתר לבין התוכן שלו. מסיבה זו ניתן לעיתים קרובות לבצע עדכון של העיצוב באתר על ידי החלפת תבנית העיצוב של האתר, וזאת מבלי לפגוע בתוכן.

הניהול של מערכת ניהול התוכן של האתר נעשה בדרך כלל באמצעות הדפדפן דרך האינטרנט, מה שמאפשר עדכון של האתר מכל מקום בעולם, וגם מאפשר עבודה של מספר אנשים על האתר באותו הזמן.

אילו מושגים בתחום כדאי לי להכיר?

המושג הראשון אותו כדאי מאד להכיר הוא המושג Plug-in. הכוונה במושג זה היא לתוכנה שנבנתה במיוחד בכדי להתחבר אל מערכת ניהול תוכן קיימת, והיא מוסיפה למערכת ניהול התוכן פונקציונאליות שלא הייתה בה בגרסה הרגילה שלה. בצורה זו ניתן להפוך מערכות ניהול תוכן לפלטפורמה ליצירת אתרים שונים ומשונים. לדוגמא, ניתן להוריד Plug-in ההופך את מערכת ניהול התוכן ליומן אירועים אינטראקטיבי בו ניתן להכניס אירועים, לסדר אותם בקטגוריות ועוד. ברור שאם היינו מבקשים ממתכנת ליצור עבורנו תוכנה כזו, היה מדובר בעבודה סבוכה וקשה. עם Plug-in אין צורך בפיתוח, רק בהתקנה שלו במערכת.

מושג נוסף אותו כדאי להכיר הוא המושג תבנית (template). הכוונה במושג זה היא לעיצוב אותו ניתן להלביש על מערכת ניהול התוכן מבלי לשנות את התוכן באתר. בצורה זו האתר יכול ללבוש ולפשוט עיצובים בהתאם לרצונו של בעל האתר. מסיבה זו ידועות התבניות גם בשם סקין (Skin) מאחר והן מאפשרות לשנות את "העור" של האתר. קיימות כיום תבניות רבות שהשימוש בהן אינו דורש תשלום, אך הבעיה העיקרית היא במציאת תבניות התומכות בשפה העברית.

היתרונות ליזם האינטרנטי

היתרון העיקרי אותו מאפשרות מערכות הקוד הפתוח בעת בניית אתר הוא יכולת השכפול. ברגע שלמדת להתקין לבד את אחת מן המערכות, ניתן לבצע זאת פעם אחר פעם, ולבנות מספר בלתי מוגבל של אתרים. בשל העובדה שניתן להלביש על כל אתר תבנית עיצוב חדשה, ובשל העובדה כי לחלק מן המערכות יש אפליקציות רבות אותן ניתן להפעיל דרכן, אז לימוד של אחת מן המערכות מאפשר הקמה של מגוון אתרים ללא עלות רצינית וללא מאמץ גדול מדי.

יתרון גדול נוסף של שיטת עבודה זו הוא בכך שהיזם הוא הבעלים של הקוד המפעיל את האתר שלו, ולא אף אחד אחר. אם היזם האינטרנטי מחליט בכל זאת לקחת איש מקצוע שיבצע עבורו את הקמת האתר ובנוסף אולי גם יבצע כמה התאמות ספציפיות באתר, ניתן בקלות להעביר את העבודה מאוחר יותר בצורה חלקה לאיש מקצוע אחר המכיר את המערכת, מאחר ויש אנשי מקצוע רבים היכולים לספק תמיכה למערכות הקוד הפתוח העיקריות בשוק. לחופש לבחור ולשנות חברת בניית אתרים חשיבות רבה ביותר.

אז לבד או עם איש מקצוע?

ברוב המקרים יכול היזם האינטרנטי לבצע לבדו את כל השלבים של בניית אתר חדש הבנוי במערכת קוד פתוח: ההתקנה, העיצוב והכנסת התוכן לאתר. לכן, ברוב המקרים לא נדרשת הסתייעות באיש מקצוע חיצוני. מתי בכל זאת נדרש איש מקצוע? בשלושה מקרים עיקריים:

מספר דוגמאות לאפליקציות להתקנה על מערכת ניהול תוכן

קיימים יישומיים רבים אותם ניתן ליישם בתוך מערכות קוד פתוח. הנה רק כמה דוגמאות נפוצות:

המערכות המרכזיות לבניית אתר בשיטת הקוד הפתוח

Drupal Drupal
רבים טוענים כי מערכת Drupal היא החזקה מבין מערכות הקוד הפתוח, אך כנגדם יש רבים הטוענים כי היא גם הקשה ביותר לשימוש והגדרה.
Joomla Joomla
מערכת Joomla היא אולי המערכת הוורסטילית והמגוונת ביותר מבין מערכות הקוד הפתוח, והיא מהווה פלטפורמה לסוגים שונים ורבים של אתרים.
WordPress WordPress
במקור נועדה מערכת WordPress לבניית בלוגים, אך עם השנים התרחבו יכולותיה, והיא כיום מערכת בניית אתרים לכל דבר.